9 Ekim 2007 Salı

Genel Irk Özellikleri

Bilgiler İnternet araması yapıldığında ilk sırada çıkan ve aşağıda açık linkine yer verilen siteden edinilmiştir.

Dogo Argentino, atletik görünümlü, kaslı yapıda ve orta boyutlarda bir ırktır. Alın dışa doğru çıkınılıdır, burun ucuna doğru yumuşak bir kıvrımla sonlanır. Uzun güçlü çenesi ve güçlü dişlerle tamamlanan başı oldukça büyüktür ve bir bütünlük oluşturur. Güçlü dişler makas tarzı, birbirini karşılayacak şekildedir. Kulakları uzun ve kıvrık olarak kabul edilmekle birlikte kesilerek dik olarakta kabul görmüştür. Kesik kulaklar bakışına daha sert bir görünüm kazandırmaktadır. Dikkatli, akıllı ve tetikte bir ifadeye sahip olan gözler koyu kahverengi veya koyu ela renkte olabilir. Burun ucu daima siyah renktedir. Göğüs kafesi geniş ve oldukça derindir. Kare şeklini andıran bu geniş göğüs yapısı güçlü bir görünüm kazandırır. Vücüdu beyaz, sık, parlak ve ipeksi düz tüylerle kaplıdır. Tüyler tek tabakalı ve kısadır. Boyun bölgesindeki gevşek deri yapısı boyuna esneklik kazandırdığından av sırasında korunmasına yardımcıdır. Kuyruğu oldukça uzundur ve sürekli aşağıda taşıdığı kuyruğunu ancak heyecanlandığı zaman yukarıda sallar. 

Karakteri

Dogo Argentino mükemmel bir bekçi köpeğidir. Ailesine bağlı olan bu ırk oldukça akıllı ve oyuncudur. Çocuklarla iyi anlaşır. Tüm aile fertleri ile iyi anlaşır, öpülmekten ve kucaklanmaktan hoşlanır. Oldukça zeki olan bu ırk kolay eğitim alır. Ancak güçlü olan bu ırkın kuralcı ve tutarlı bir sahip tarafından yetiştirilmesi gerekir. Yetişkinleri agresiflik göstermekle birlikte genellikle uyarılmadıkları sürece saldırganlık ve meydan okuma gibi bir davranış göstermezler. Dogo Argentino herkes için uygun bir seçim olmayabilir. Dominat ve etkin bir avcı karakteri vardır. Yetiştiriciler uygun yavruyu uygun sahip ile birleştirmek için çalışmalar yapmaktadır. Yavru dönemlerinden itibaren birlikte bulundurulduğu taktirde diğer petlerle iyi anlaşabilir. Irkın sosyalleştirilmesine ve itaat eğitimlerine erken dönemlerde başlanmalıdır.

Yaşam Ortamı

Dogo Argentino egzersiz ihtiyacını karşılayabileceği küçük bir avluya ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacını karşılayabileceği bahçeli bir apartman dairesinde yaşayabilir. Bahçede kalabilir ancak dondurucu soğuklarda mutlaka kapalı bir yerde olmalıdır. Ilıman iklimleri sever.

Egzersiz İhtiyacı

Avcı bir ırk olan Dogo Argentino'nun günlük egzersiz ihtiyacı oldukça fazladır. 

Bakımı

Kısa ve tek tabakalı olan tüylerin bakımı oldukça kolaydır. Köpeklere özgü kokusu yoktur. Uzadığında kolayca içe kıvrılan tırnakların bakımına özen gösterilmeli ve düzenli olarak kısaltılmalıdır. Bu ırk orta derecede tüy döker.

Kökeni

Bu ırk 1920 yılında Arjantinde Dr.Antonio Nores Martinez tarafından iyi bir av ve bekçi köpeği olarak geliştirilmiştir. Güney Amerika kökenli ilk av köpeği olarak tanınan ırk bu gün avcı, bekçi, polis, asker, arama ve kurtarma köpeği, iş köpeği ve aile köpeği olarak çok amaçlı kullanılmaktadır.

Dr. Antonio Nores Martinez ırkın yetiştirilmesine mastiff tipinde bir tür olan Cordoba köpeği adını vererek başlamıştır. Daha sonra ırkın geliştirilmesinde Great Dane, Boxer, Spanish Mastiff, Bulldog, Bull Terrier, Great Pyrenees, Pointer, Irish Wolfhound ve Dogue de Bordeaux gibi ırklar kullanılarak geliştirilmiştir. Irkın kökeninin, günümüzde artık soyu tükenmiş bir ırk olan Alano köpeğine dayandığıda söylenilmektedir. Ancak bu konuda bilgiler tam değildir. Dr.Antonio Nores Martinez uzun yıllar ırkın saf bir ırk olarak tanınması ve saf özellikler kazanması için çalışmalar yapmıştır. Irk ilk kez 1973 yılında FCI(Federation Cynologique Internationale) tarafından saf ırk olarak kabul edilerek kayıtlara geçmiştir.

İlk kez 1978 yılında Avusturya'ya getirilerek Avrupada tanınan ırkın yetiştirilme amacı başlangıçta güçlü ve dayanıklı avcı bir ırk yaratmaktı. Ancak sonraları yetiştirme amacı saptırılmış ve ırk dövüş köpeği olarak kısa sürede popülarite kazanmıştır. Bu gün artık pek çok ülkede, dövüşler ve dövüşçü ırkların yetiştirilmesi yasaklanmıştır. İngilterede de 1991 yılından sonra Fila Brazileiro, Japanese Tosa, American Pit Bull Terrier gibi Dogo Argentino ırkıda kötü ünü nedeniyle yasaklanan ırklar arasında yer almıştır. Irkın pek çok Avrupa ülkesinde yetiştirilmesine, agresifliginin baskılanmış olması, itaat eğitimi almış olması, mikroçip veya kulak dövmesi uygulanmış olması gibi belirli özel şartlarla izin verilmektedir.

Kaynakça;

http://www.juen.com.tr/irkDetay.aspx?PTT=3&ID=221


"Arjantin Mastifi"'nin doğuşunu anlatan alternatif bir Hikaye!

Dogo, Arjantin Mastifi, Dogo Arjantin, Arjantin Dogu, Dogo Argentino, Dogo Argentina, Beyaz Ölüm Meleği vs vs vs ...

Bir çok isim ve Onun Hikayesi!

Bir çok sitede okuyabileceğiniz özenle derlenmiş bilgilerin bire bir tekrarından kaçınmaya çalışırken başarısız olduğum anlarda anlayışınıza sığınıyorum zira onları yazanlardan daha bilgili değilim. Sadece Kopyala Yapıştıra göre aktarmak için kendi kelimelerimi kullanmak daha lezzetli geldi.

Dogo; Bir genetik uzmanı olan Dr. Antonio Nores Martines vesilesiyle en azından bence Allah'ın armağanlarından biridir. Ben, Oğlum için böyle düşünüyorum.

Onlarca Köpek ırkının var olmasına karşın niçin yeni bir ırka ihtiyaç duyulduğu sorusuna genelde verilen cevaplar Arazi İhtiyaçlarına cevap verebilicek, Vahşi hayvanlarla başedebilicek Hızlı ve Güçlü bir av arkadaşı arayışı ile açıklanıyor.

Benim kulağıma çalınan bir hikaye bundan sonrası için biraz farklı bir gelişmeden bahsediyor.
Genetik uzmanımız bu hikaye doğru ise çalışması için finansman ararken yolu Castro ile kesişmiş.

Dönemin mevzuatı, ülkede Köpek Dövüşlerinin yasal kabul edildiği konusunda verileri destekliyor. Günümüzde At Yarışları, sayısal lotolar bizim ülkemizde de ciddi devlet gelirleri arasında olan kalemlerdendir ve aynı nedenle devletçe desteklenir.

Hikaye şöyle ki;

Castro yasal olan köpek dövüşlerindeki devlet gelirlerini arttırmak için katılımcıların ilgilerini çekicek yeni bir ırk olarak Dr. Antonio Nores Martines'in çalışmalarına ilgi göstermiştir. Bilim Adamı için etik olup olmadığı tartışılsa da içinde bulunduğu durumda bu ilgi tatminkar olabilirdi ve Belkide oldu.

Sonuçta Ortaya çıkan Irk Güç ve Hızı ile en az bir tarafın ihtiyacına cevap verdi.
Hangi taraf mı?

Genetikçinin emeği ve dehası sonunda çıkan Irk o kadar Güçlü ve Hızlı idi ki ilk anda Dövüşlerde yeni bir yüz olarak dövüş meraklılarına çekici geldi ve gelirler canlandı. Ancak devam eden süreçte ırkın diğer ırklara olan baskınlığı genelde sonucun baştan tahmin edilebilmesi nedeniyle bu yolda bahis oynama hevesine zarar vermiş. Gelirler Düşmüş.

Bunun üzerine Dogo harcanan paralara bir karşılık olamayınca Polis Köpeği olarak değerlendirilmeye çalışılmış. İlginçtir ki yine sonuç tatmin edici değilmiş.

Dogoların İnsanlara olan tavırları onları sadece komutla yönetmek zorunda olan idarecilerine zor anlar yaşatmış. Zira genelde dogolar insanlarla fazlasıyla barışık canlılardır ve sadece komut aldıkları için ortada tehlike görmediklerinde agresyon göstermekte zorlanırlar.

Polis köpeği dogolar için zorluklar sahaya çıkmalarından önce başlamış aslında. Hikaye ve okuduğum bir kaç makale diyor ki Dogoların hızları ve yırtıcılıklarına güç katan çene ve vücut güçleri eğitim sırasında ekipmanın ve eğitimcilerin zarar görmesine neden olmuş. Yine genelde bilinir ki köpekler onlara uzattığınız şeyi ıssırma eğilimindedirler.

Ancak Dogolar her şeferinde aynı noktaya (uzatılan kolluğa) değil, taciz arttığında farklı noktalarada saldırmışlar ve eğitimcilerin yaralanmlarına sebep olmuşlar.

Bu başarısızlığında ardından dogoların devlet memuriyetleri şekil değiştirilerek bir kültür mirsı edasıyla farklı ülkelere ülkeyi tanıtmak adına hediye eilmeleri suretiyle elçilikle devam etmiş.
Bir çok ülkeye, o ülkenin ileri gelenlerine, ateşelerine hediye eilmişler ve tanıtlmaların sağlanmış.

Bu Hikaye ne kadr doğru bilmiyorum. İçinde Dövüşlerden bahsedilmesi, diğer ırkların gücüne ilişkin çok kesin yargılar olması yada eğitimcilerin uzmanlık alanlarında fazla iddialı olması biraz şüphe uyandırıp ayrıca birazda rahatsız etsede belkide doğrudur.

Ancak Tutarlı olan noktaları olsa olsa Kendi Tecrübelerimden tesbit etmeye çalışıyorum. Sanırım olabilir.

Bu vesileyle Tüm Kalbimle onların ve diğer tüm canlıların düövüştürülmelerini kınıyorum.

6 Ekim 2007 Cumartesi

Sitenize Hoşgeldiniz ...

Bu sitenin, Size ait bir site olmasını dilerken, bu dileğimin gerçekleşeceğine olan inancım aslında bunu size anlatan satırlarımı şuan okuyor olmanızda filizleniyor.

Diğer bir ifadeyle, şuan bu sitede olduğunuza göre en kötümser tahminle siz bir "Dogo Meraklısı" olmalısınız.

Söyliyebilirim ki bu iyi bir başlangıç... Benim gibi bir sürü "Dogo Sever" sizinle aynı yerden başladı.

" ........ Sever".

Kendinizi düşündüğüzde yukarıdaki boşluğu doldurucak bir sürü kelime bulabiliyorsanız inanıyorum ki kalbinizin ne kadar büyük olduğunu anlarsınız.

İşte buda "Küçük bir Dogo Yavrusu" için sizin "İyi Bir Başlangıç" olucağınızı gösterir. Zaman ve "Bu Site" size onların o boşluktaki yeri ne kadar hak ettiklerini kanıtlıycaktır.

Bizim Sitemizde Yazılarımızı paylaşmak ümidiyle ...

 
eXTReMe Tracker