9 Ekim 2007 Salı

"Arjantin Mastifi"'nin doğuşunu anlatan alternatif bir Hikaye!

Dogo, Arjantin Mastifi, Dogo Arjantin, Arjantin Dogu, Dogo Argentino, Dogo Argentina, Beyaz Ölüm Meleği vs vs vs ...

Bir çok isim ve Onun Hikayesi!

Bir çok sitede okuyabileceğiniz özenle derlenmiş bilgilerin bire bir tekrarından kaçınmaya çalışırken başarısız olduğum anlarda anlayışınıza sığınıyorum zira onları yazanlardan daha bilgili değilim. Sadece Kopyala Yapıştıra göre aktarmak için kendi kelimelerimi kullanmak daha lezzetli geldi.

Dogo; Bir genetik uzmanı olan Dr. Antonio Nores Martines vesilesiyle en azından bence Allah'ın armağanlarından biridir. Ben, Oğlum için böyle düşünüyorum.

Onlarca Köpek ırkının var olmasına karşın niçin yeni bir ırka ihtiyaç duyulduğu sorusuna genelde verilen cevaplar Arazi İhtiyaçlarına cevap verebilicek, Vahşi hayvanlarla başedebilicek Hızlı ve Güçlü bir av arkadaşı arayışı ile açıklanıyor.

Benim kulağıma çalınan bir hikaye bundan sonrası için biraz farklı bir gelişmeden bahsediyor.
Genetik uzmanımız bu hikaye doğru ise çalışması için finansman ararken yolu Castro ile kesişmiş.

Dönemin mevzuatı, ülkede Köpek Dövüşlerinin yasal kabul edildiği konusunda verileri destekliyor. Günümüzde At Yarışları, sayısal lotolar bizim ülkemizde de ciddi devlet gelirleri arasında olan kalemlerdendir ve aynı nedenle devletçe desteklenir.

Hikaye şöyle ki;

Castro yasal olan köpek dövüşlerindeki devlet gelirlerini arttırmak için katılımcıların ilgilerini çekicek yeni bir ırk olarak Dr. Antonio Nores Martines'in çalışmalarına ilgi göstermiştir. Bilim Adamı için etik olup olmadığı tartışılsa da içinde bulunduğu durumda bu ilgi tatminkar olabilirdi ve Belkide oldu.

Sonuçta Ortaya çıkan Irk Güç ve Hızı ile en az bir tarafın ihtiyacına cevap verdi.
Hangi taraf mı?

Genetikçinin emeği ve dehası sonunda çıkan Irk o kadar Güçlü ve Hızlı idi ki ilk anda Dövüşlerde yeni bir yüz olarak dövüş meraklılarına çekici geldi ve gelirler canlandı. Ancak devam eden süreçte ırkın diğer ırklara olan baskınlığı genelde sonucun baştan tahmin edilebilmesi nedeniyle bu yolda bahis oynama hevesine zarar vermiş. Gelirler Düşmüş.

Bunun üzerine Dogo harcanan paralara bir karşılık olamayınca Polis Köpeği olarak değerlendirilmeye çalışılmış. İlginçtir ki yine sonuç tatmin edici değilmiş.

Dogoların İnsanlara olan tavırları onları sadece komutla yönetmek zorunda olan idarecilerine zor anlar yaşatmış. Zira genelde dogolar insanlarla fazlasıyla barışık canlılardır ve sadece komut aldıkları için ortada tehlike görmediklerinde agresyon göstermekte zorlanırlar.

Polis köpeği dogolar için zorluklar sahaya çıkmalarından önce başlamış aslında. Hikaye ve okuduğum bir kaç makale diyor ki Dogoların hızları ve yırtıcılıklarına güç katan çene ve vücut güçleri eğitim sırasında ekipmanın ve eğitimcilerin zarar görmesine neden olmuş. Yine genelde bilinir ki köpekler onlara uzattığınız şeyi ıssırma eğilimindedirler.

Ancak Dogolar her şeferinde aynı noktaya (uzatılan kolluğa) değil, taciz arttığında farklı noktalarada saldırmışlar ve eğitimcilerin yaralanmlarına sebep olmuşlar.

Bu başarısızlığında ardından dogoların devlet memuriyetleri şekil değiştirilerek bir kültür mirsı edasıyla farklı ülkelere ülkeyi tanıtmak adına hediye eilmeleri suretiyle elçilikle devam etmiş.
Bir çok ülkeye, o ülkenin ileri gelenlerine, ateşelerine hediye eilmişler ve tanıtlmaların sağlanmış.

Bu Hikaye ne kadr doğru bilmiyorum. İçinde Dövüşlerden bahsedilmesi, diğer ırkların gücüne ilişkin çok kesin yargılar olması yada eğitimcilerin uzmanlık alanlarında fazla iddialı olması biraz şüphe uyandırıp ayrıca birazda rahatsız etsede belkide doğrudur.

Ancak Tutarlı olan noktaları olsa olsa Kendi Tecrübelerimden tesbit etmeye çalışıyorum. Sanırım olabilir.

Bu vesileyle Tüm Kalbimle onların ve diğer tüm canlıların düövüştürülmelerini kınıyorum.

Hiç yorum yok:

 
eXTReMe Tracker